DSM en VDL borgden samen lokale beschikbaarheid medische mondmaskers
Onder de naam ‘Dutch PPE Solutions’ hebben Koninklijke DSM en VDL Groep vanaf september 2020 filtermateriaal en kwalitatief hoogwaardige medische mond-neusmaskers (type FFP2) geproduceerd. De productie werd na een periode standby gezet, om weer op te schalen wanneer dat nodig zou zijn. DSM produceerde het filtermateriaal. ProfCore leverde vijf van de zeven procesoperators die actief waren in de productiefaciliteit van DSM in Geleen.
Uniek in Nederland
“Het was voor het eerst dat dit filtermateriaal geproduceerd werd in Nederland. Dit materiaal, meltblown polypropyleen, vormt de kritisch filterlaag in medische gezichtsmaskers. Dat wil zeggen: de laag die de virussen filtert. We leverden dit materiaal aan VDL. Zij plaatsen het filter in het masker, en produceerden een kwalitatief hoogwaardig medisch gezichtsmasker. Maar het filter zou ook kunnen worden toegepast in bijvoorbeeld luchtfiltratiesystemen”, begint Pim Havermans, sitemanager van de fabriek.
Afhankelijkheid buitenland verminderen
“De joint venture is in september 2020 gestart, toen er een tekort dreigde aan medische mondmaskers. Het idee was om de afhankelijkheid van een beperkt aantal buitenlandse producenten te verminderen en de zorgmedewerkers in Nederland te beschermen. Onze productiefaciliteit in Geleen was de eerste permanente locatie in Nederland waar kritisch filtermateriaal werd geproduceerd. De joint venture met VDL zorgde ervoor dat we in de voortdurende vraag naar gezichtsmaskers en filtermateriaal konden voorzien”, gaat hij verder.”
Filtermateriaal breed toepasbaar
“Wij focusten ons in eerste instantie op de gezondheidszorg. Daarna hebben we de productie stapsgewijs uitgebreid met gezichtsmaskers voor andere sectoren. Ook hebben we gekeken hoe we de eigenschappen van de maskers konden verbeteren voor specifieke toepassingen, bijvoorbeeld om het ademhalen te vergemakkelijken. De beschikbaarheid en kwaliteit van medische mondmaskers heeft altijd vooropgestaan. Nu de vraag naar mondmaskers is afgenomen en er voldoende voorraad is, staat de fabriek op standby”, vertelt Pim.
Duurzame productie
“Behalve een snelle en betrouwbare productie, lag de nadruk op kwaliteit en duurzaamheid. We wilden onze gezichtsmaskers zo milieuvriendelijk produceren. Dat begon met de lokale productie, maar we gebruikten ook zoveel mogelijk circulaire grondstoffen. Onze polymeer grondstoffen waren afkomstig uit hernieuwbare bronnen, zoals gebruikte olie uit de voedingsmiddelenindustrie. Ook hebben we gekeken of we afbreekbare grondstoffen konden gebruiken, in de strijd tegen de groeiende afvalberg gebruikte mondmaskers”, licht Pim toe.
ProfCore levert vijf procesoperators
De productielijn voor het maken van filtermateriaal is verregaand geautomatiseerd en werd bemand door zeven procesoperators. “We werkten met twee medewerkers van DSM en vijf van ProfCore in een drieploegendienst. Binnen de teams was er praktisch geen onderscheid tussen de eigen medewerkers en die van ProfCore. De samenwerking verliep uitstekend en elke medewerker was even enthousiast en gedreven. Dat kwam ook doordat veel van hen een connectie met de zorg hadden, bijvoorbeeld omdat een gezinslid in de zorg werkte”, legt Pim uit.
Inwerkperiode van één maand
“We waren vooral op zoek naar mensen met ervaring en met een hoge mate van zelfstandigheid. ProfCore heeft ons goed ondersteund in die zoektocht. Jip Leenders, toentertijd onze contactpersoon binnen ProfCore, heeft een voorselectie gemaakt op basis van onze profielschets”, vertelt Pim. “De inwerkperiode was erg kort. We zijn op 1 februari 2020 gestart met een opstartprogramma van drie weken, waarin de medewerkers zich hebben ingelezen in de documentatie van de leverancier van de productielijn. Vervolgens is dat vertaald naar werkinstructies. Daarna hebben alle medewerkers nog een training van een week gevolgd bij de leverancier, aan een pilotlijn”, gaat hij verder.
Allround medewerkers
“We werkten in een klein team, waarin iedereen een breed takenpakket had. Medewerkers hielden eerst en vooral toezicht op het verloop van het productieproces. Maar ze dachten ook meer op het gebied van procesoptimalisatie. Bijvoorbeeld het sneller opstarten van de lijn. Ook verrichtten ze kwaliteitsmetingen en waren ze verantwoordelijk voor het eerstelijnsonderhoud van zowel de lijn als de meetapparatuur. Ook logistieke activiteiten behoorden tot hun takenpakket, zoals verpakken, laden en lossen. Daarvoor hebben een aantal mensen destijds hun heftruckcertificaat gehaald”, vertelt Pim. “Met deze installatie wilden we de lokale productiecapaciteit voor kritisch filtermateriaal en kwalitatief hoogwaardige medische mond-neusmaskers borgen. Dat is gelukt. Eind 2021 was er in principe voldoende voorraad en hebben we productie op standby gezet. Als de markt erom vraagt, kunnen we weer eenvoudig opstarten. En als we weer behoefte hebben aan flexibel personeel, kloppen we haast vanzelfsprekend weer bij ProfCore aan”, besluit hij.